Syviä mietteitä

Tanssivapaa.

Sosialismi ja neuvostovaikutteet näkyvät Kuubassa edelleen kaikkialla pinnan alla, vaikkei niistä juuri puhuta.

Tämä Che Guevaran suosikkilause kankaassa, joka näytti ihan luotien lävistämältä, pysäytti.
Tämä Che Guevaran suosikkilause (”The revolution is the people”) kankaassa, joka näytti ihan luotien lävistämältä, pysäytti.

Tavallisissa kaupoissa on sitä, mitä milloinkin sattuu olemaan.  Hedelmistä ja vihanneksista yleensä tarjolla on vain kausituotteita.  Rahalla saa, mutta rahaa tavallisella kuubalaisella on vähän: noin 30-50€ kuussa on keskimääräinen virallinen perusansio.  Siksi kaikki tekevät ”bisnestä”, jotta pöydässä olisi riisin lisäksi myös lihaa.

"Eläköön rommikola".  Mitäpä tuohon enempää lisäämään.
”Eläköön rommikola”. Mitäpä tuohon enempää lisäämään.

Kaikkialla täytellään lomakkeita (Neuvostoliitossa niitä kutsuttiin ”propuskoiksi”).  Casassamme alkaa monimutkainen kaavakerumba aina kun tulee uusi asukas – meidät on sijoitettu muka 3-4 hengen huoneisiin, vaikka oikeasti asumme pareittain.  Harmaa talous kukoistaa kaikkialla, ja valtion kontrollista hyvä esimerkki ovat valtion ravintolat.  Niissä ei ole puhettakaan, että yksittäinen tarjoilija voisi vastata tarjoilun lisäksi itse myös vaihtorahojen antamisesta.  Ravintolassa on aina yksi kassa, jolle tarjoilijat jonottavat ja tuovat asiakkaiden rahat ja joka antaa sitten vaihtorahat takaisin tarjoilijalle.  Tästä seuraa mutkikas ja aikaa vievä hässäkkä aina, kun laskun maksamisen aika tulee.

Tämä Vallankumousaukiolla sijaitseva ministeriö on varmasti yksi Kuuban kuvatuimmista rakennuksista.
Tämä Vallankumousaukiolla sijaitseva ministeriö on varmasti yksi Kuuban kuvatuimmista rakennuksista.

Ihmiset jonottavat casamme edustan pienissä paikallisten puodeissa milloin mitäkin: tänään kauppiaalla on tarjolla perunoita, eilen oli laatikollinen limejä, huomenna ehkä kananmunia.

"Tulevaisuus kuuluu sosialismille."  Näinköhän on, ainakaan Kuubassa?
”Tulevaisuus kuuluu sosialismille.” Näinköhän on, ainakaan Kuubassa?

Illalla Päivi keksii viimeinkin lähikauppamme (jonka olemme nimenneet jo ”huijarikaupaksi”) salaisuuden: kassoilla on tiskin sisäpintaan teipattuna viivakoodi, josta ostoksiin tulee 2,5 CUC:n lisämaksu (noin 2€).  Kassatytöt yrittävät kiinnittää ystävällisillä kyselyillään turistin huomion pois maksutapahtumasta, jotta saisivat vilautettua viivakoodinlukijalle tuota ”tyhmä turisti maksaa enemmän” –lappua.

"Huijarikaupan" kerrostalon katolla oli kuitenkin hieno ravintola, jonka ikkunoista avautui illan tullen upeat näkymät yli pimenevän Havannan.
”Huijarikaupan” kerrostalon katolla oli kuitenkin hieno ravintola, jonka ikkunoista avautui illan tullen upeat näkymät yli pimenevän Havannan.

This is Cuba.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s