Ja vieläkin lisää pohdintaa

Turistivatsa oireilee, ja pidän sairaspäivän.

Hotel Nacionalin uima-altaalla kuulen syrjäkorvalla englanniksi käydyn keskustelun, jossa eräs nuorimies, joka on käynyt Kuubassa pidempään, valittelee kuinka vähän hänellä on täällä ”oikeita ystäviä”.  Hän heittää ilmaan yllättävän väitteen: kyse on koulutustasosta.  Jään miettimään tätä, ja mieleen palaa Lachyn kanssa käymäni keskustelu.

Hotel Nacional näyttää komealta myös rantabulevardi  Maleconilta päin katsottuna.  Ja sen takapihalta löytyi geokätkö - kauimmaisin löytämäni, jee!
Hotel Nacional näyttää komealta myös rantabulevardi Maleconilta päin katsottuna. Ja sen takapihalta löytyi geokätkö – kauimmaisin löytämäni, jee!

Lachy sanoo, että Kuubassa eniten lukeneet (lääkärit, insinöörit, arkkitehdit) tienaavat virallisissa palkoissa varsin vähän – vähemmän kuin ruumiillisen työn tekijät, sillä valtio mittaa työn arvoa toisella tavalla kuin länsimaissa: mm. suunnittelutyötä ei arvosteta, sillä valtion mielestä se ei ole erityisen tuottavaa.  Vain työläinen tuottaa.

Tässä tehdään ilmeisesti valtion mielestä erityisen tuottavaa työtä.  Voi olla niinkin, että tämän työntekijän esimies tienaa huonommin kuin hän.
Tässä tehdään ilmeisesti valtion mielestä erityisen tuottavaa työtä. Voi olla niinkin, että tämän työntekijän esimies tienaa huonommin kuin hän.

Esimerkki: siinä, missä arkkitehdin koulutuksen käyneen Construction Site Managerin virallinen kuukausipalkka pysyy jossain 50 eurossa (mikä on käsittämättömän vähän!), hänen alaistensa (eli rakennustyöläisten) palkat voivat olla kolminkertaiset.  Tästä seuraa jälleen mutkikas harmaan talouden kikkailu: työnjohtaja voi raportoida työmaalta todellista suurempia materiaalimenekkejä ja myydä pimeästi ylijäävät materiaalit.  Tai hän voi neuvotella alaisilleen kovemmat palkat sillä ehdolla, että kukin maksaa palkanlisästä osan työnjohtajalle pimeästi.

Turistien kanssa ”bisnestä” tekevät tienannevat parhaiten: jos hotellin laukkupoika saa päivän aikana kahdeltakymmeneltä asiakkaaltaan kultakin peson tippiä, on hän päivässä tienannut pimeästi Kuuban virallisen kuukausikeskipalkan verran rahaa.  Tämän takia ihmiset kaduilla ovat koko ajan vailla turistien pesoja.  Saanko Kuubasta yksipuolisen kuvan ollessani tekemisissä lähinnä näiden turistien kanssa bisnestä tekevien kanssa? Varmasti saan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s