Kehonhuolto

3.2.2010 Mattopilates

Tämä oli tehokasta puuhaa!

26.2.2010 Wellball-harjoituksia kaverin kanssa

Teimme rentoutumisharjoituksen, jossa käytimme Wellballia kaverin kropan kevyeen hierontaan ja rentoutukseen.  Wellball sopii tällaiseen puuhaan yllättävän hyvin, ja sen välityksellä jopa painon anto lattialla makaavalle kaverille ja sen avulla hierominen onnistuu helposti.

4.3.2010 Aktivoimis/rentoutusharjoitus

Alussa teimme rentoutusharjoituksenomaisesti lihasten suggestiivisen rentouttamisen, sitten etenimme pikkuhiljaa eri lihasryhmien aktivoimiseen.  Varsinkin rangan kiertoharjoitukset olivat hyviä ja poistivat jäykkyyttä kehosta.

Toisena pariharjoituksena tehty ”kosketusrentoutus” (healing, energian- ja lämmönsiirto koskettamalla) oli hyvä, varsinkin vatsan alueen hierominen jää usein vähälle huomiolle.  Huomasin, että selkärangan vieressä olisi paljon hierottavaa…

17.3.2010 Tasapaino

Lähdimme hakemaan tuntua tasapainosta molemmilla jaloilla seisten ja siirrellen painoamme eteen-taakse ja sivuille.  Tämän jälkeen siirryimme lattiatasoon tekemään erilaisia rauhallisia venytyksiä ja alaraajojen lihaksia vahvistavia ja avaavia harjoitteita.  Itselleni selkeästi haastavimpia ovat venytykset, jotka vaativat takareisien ja alaselän liikkuvuutta, sen sijaan rangan kiertovenytykset tuntuvat helpommilta.

Pirjon loistava oivallus on ostaa parin euron hintainen superpallo jolla jalkapohjia hierotaan toisella jalalla seisten.  Kylläpä jalasta löytyikin makeita pisteitä.  Ja kun tämän itsehieronnan jälkeen teimme seisten samaa tasapainoharjoitusta kuin alussa, ero tunteessa oli hämmästyttävä: jalat tuntuivat juurtuvan lattiaan paljon tehokkaammin!  Muutamalla muulla kuulosti olevan samoja kokemuksia.

Lopuksi hieroimme jalat toisiltamme pariharjoituksena, mikä tuntui myös tosi nautinnolliselta.  Vaikka jalat ovat tanssijan tärkein työkalu, niin niiden hoitoa tulee kyllä laiminlyötyä ihan liikaa.

19.3.2010 Happihyppely

Hiukan ristiriitaisia tunnetiloja herättäneen tanssiviikon oiva päätös oli lähteä ulos ja tehdä reipas puolentoista tunnin mittainen kävelylenkki koulun lähimaastossa.  Oli kiva saada raitista ilmaa!

24.3.2010 Kuminauhajumppa

Teimme jumppakuminauhojen avulla jumppavenyttelyharjoituksen.  Tehokasta oli, ja seuraavana päivänä olivat selän lihakset ihan jumissa ja kipeänä.  Mistä lie tullut.

31.3.2010 Pilates Circuit -liikkeiden valinta ja opettelu

Valitsimme isosta joukosta Pilates-liikkeitä haluamamme liikemateriaalin kuntopiiriä varten.  Osa liikkeistä näyttää selvästi varsin haastavilta!

9.4.2010 Kysymykset & vastaukset & venyttely

Puolet tunnista kului kehonhuoltoon (venyttely ym.) liittyviin kysymyksiin, joihin Pirjo yritti parhaansa mukaan vastata.  Toisen puoliskon käytimme sellaisiin parivenyttelyihin, joita yksin on hankala tehdä.  Keskityimme lonkkanivelen erisuuntaisiin venytyksiin, jotka ovat kyllä tarpeellisia ja tekivät hyvää.

19.4.2010 Pilates Circuit

Teimme tehokasta Pilates Circuitia, joka todella laittoi keskivartalon lihakset lujille.  Kolme päivää treenin jälkeen oli koko keskikeho arkana.  Eli homma toimi niin kuin pitikin…tätä voisi tehdä useamminkin (ja pitäisi!).

21.4.2010 Venyttelyjä, tehtävänantoa

Saimme ensi keskiviikon kehonhuoltotunnille ryhmätehtävät venyttelyyn liittyen: oma ryhmämme (allekirjoittanut, Saarat, Päivi) sai tehtäväksi miettiä viisi passiivista venyttelyliikettä seuratanssitunnille.  Kohderyhmänä ”jäykät keski-ikäiset farkkujalkaiset alkeisseuratanssijat” 🙂

Tunnin lopuksi teimme venyttelyjä ja loppuun pienen rentoutumisharjoituksen.

28.4.2010 Venyttelytehtävien suunnittelua / itsenäinen työskentely

Suunnittelimme ryhmässämme viisi venyttelyliikettä tehtävän mukaisesti.

5.5.2010 Venyttelytehtävien läpikäyntiä

Kävimme läpi osan venyttelytehtävistä.  Osalla ryhmistä oli samanlaisia venyttelyliikkeitä (mm. pohjevenytykset) kuin meillä. Oman ryhmämme tehtävä käydään läpi ensi kerralla.

12.5.2010 Venyttelytehtävien purku jatkuu / kurssin lopetus

Kävimme oman ryhmämme venyttelytehtävän läpi porukan kanssa.  Pirjon palaute oli, että valituissa liikkeissä oli hyvin otettu huomioon venyttelyryhmän rajoitteet – ”keski-ikäiset farkkujalkaiset”, eli pystyvenyttelyitä ja vaatteet saattavat rajoittaa liikkuvuutta.

– – –

Loppuyhteenvetona sanoisin, että tämä kurssi täytti hyvin tarkoituksensa, ja pääpaino oli nimenomaan kehon huollossa, ei rääkkäämisessä.  Lisäksi Pirjo otti huomioon ryhmän toiveet tuntien sisällön suhteen.  Sekä balettilaisilla että omalla ryhmällämme oli melko rankka tanssikevät, ja Pirjo muutti tarpeen mukaan tuntisuunnitelmiaan jotta kurssi tukisi kehojen palautumista rääkistä.  Toivottavasti kehonhuoltoa on myös toisena opiskeluvuonna!

One thought on “Kehonhuolto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s