9.9.2009 / Kati
Yleistä tutustumista suomalaisiin seuratansseihin. Fiilistelemme musiikkiin ja teemme ryhmissä nopeaan valssiin omia hauskoja sommitelmaharjoituksia. Teemme myös kunnon lihaskuntotreeniä, mikä on enemmän kuin toivottavaa.
10.9.2009 / foksi ja fusku / Kati
Käymme läpi foksin ja fuskun perusteita. Foksiin yritämme saada rentoa, jammailevaa meininkiä, mikä tarkoittaa sitä, että ylävartalossa olisi oltava ainakin jonkin verran liikettä – CBMP:tä ja hartialinjan kallistuksia askelten tahtiin. QQ-askeleissa hartialinjan pitäisi pysyä vakaasti liikesuunnassa (siis ikään kuin Left ja Right Shoulder Leadia, ei liiemmälti ”keinumista” siinä).
Foksissa huomaan, että liike ”hajoaa”, eli keskivartalon hallinta ei ole kunnossa, jolloin viennistä tulee helposti ”vatsavientiä”, ja selällä vieminen unohtuu. Seuraajan roolissa, Maikin ja tunneillemme osallistuvan neloskurssilaisen Hannan viennissä tämän huomaa erityisen valaisevasti – kun vienti on vahvaa ja tapahtuu ”selällä”, ja kun itse tajuaa seuraamisen ”hitauden” merkityksen, seuraaminen helpottuu ja siitä tulee jopa hauskaa. Siitä, että joudumme toimimaan tunneilla myös seuraajan roolissa, on todella paljon hyötyä vahvan viennin merkityksen havainnollistamisessa!
Tutustumme myös fuskun alkeisiin ja toimimme sekä viejän että seuraajan rooleissa. Sommittelemme lisäksi ”uusia kuvioita”. Tässäkin tanssilajissa seuraajana toimiminen avaa aivan uusia näkökulmia tanssiin.
Lopuksi teemme kuntopiiriä, jossa kukin pääsee vuorollaan ”rankaisemaan” muita keksimillään lihaskuntoharjoitteilla. Toivon, että nämä harjoitukset pysyvät kiinteänä osana treeniämme kevääseen asti.
16.9.2009 / askeltanssi, vise / Lissu
Lähdemme liikkeelle kaiken perustasta, oikeasta kävelystä. Lissu selittää eteen- ja taaksepäin kävelyn perusteita ja vaiheita, sitten pohdimme niitä yhdessä ja siirrymme harjoittelemaan eteen ja taakse kävelyä. Että voi käveleminen olla yhtäkkiä vaikeata, kun sitä alkaa miettiä! Homma alkaa kuitenkin sujua paremmin, kun siirrymme oikeantahtiseen kävelyyn askel kerrallaan etenemisen sijasta.
Lissu tekee heti huomion, että oikean jalkani jalkaterässä on lievä ulkokierto. Tähän pitää kiinnittää aktiivisesti huomiota jatkossa; vakioissa jalkaterien pitää olla parallel!
Sitten lähdemme tekemään vise-harjoituksia parin kanssa, kummassakin roolissa. Ensin etsitään keskivartaloon ihan lievä ”baunssin” tunne, siis lähes huomaamaton, mutta musiikin biittiin kulkeva lievä vartalon lihaksilla tehtävä liike, jossa tuntuvat sekä nousut/laskut että CBMP. Vaikeaa kirjoittaa ylös, miten tuo tehdään, mutta tuntuu, että onnistun oivaltamaan, millaisen sen pitäisi olla. Myös seuraajana huomaan, että jos viejä saa tuon liikkeen tehtyä oikein, on hänen vientiinsä helpompaa tanssia. Ehkä tämä on sitten se kuuluisa tanssin syke?
Harjoituksessa menemme eräänlaista askeltanssia, joka koostuu pelkistä eri suuntiin otetuista S-askelista. Viseen on helppo keskittyä juuri tuossa harjoituksessa, kun huomiota ei tarvitse kiinnittää juuri muuhun. Aluksi viejänä kokemus useista seuraajista on, että minulla ei ole ”konehuoneessa tilaa”, koska seuraaja ei siirrä jalkojaan riittävän rohkeasti taakse (”pois edestä”). Tämä johtaa helposti siihen, että minun eteneviin askeliini tulee ulkokiertoa ja kaikenlaista muutakin vänkyrää. On kuin yrittäisi mahduttaa HK:n Sinistä nakinkuoreen. Mutta sitten kun seuraaja tajuaa ottaa riittävän isoja askelia taakse, meneminen helpottuu heti.
Teen myös havainnon, että aiemmin lavoilla tanssittamieni naisten joukossa on ollut paljon sellaisia, jotka eivät seuraa vartalon vientiä vaan miehen jalkoja, jolloin tanssista tulee ”reisijumppaa”. Se tuntuu raskaalta ja epäluontevalta. Täytyy muistaa, ettei missään nimessä opeta tällaista ”miehen jalkojen liikkeiden” seuraamista. Visen täytyy lähteä vartalosta.
Lissu tekee jälleen huomion: taaksepäin astuessani (ainakin seuraajan roolissa) otan askeleet liian leveälle. Eli on hiihdettävä sekä eteen että taakse kapeampia latuja.
17.9.2009 / suomalainen tango, vise / Lissu
Aloitamme kropan ja mielen aktivointiharjoituksilla, sitten siirrymme suomalaisen tangon pariin. Lähdemme treenaamaan viseä hitailla tangoaskelilla, ensin tanssiasennossa, jossa seuraaja laittaa kätensä viejän rintakehää vasten, sitten oikeassa tanssiasennossa. Olen suuren osan tunnista seuraajan roolissa, ja yllättäen huomattavasti minua pienempikin viejä onnistuu viemään. Seuraaminen todella avaa mieleen uusia latuja, ja seuraamisen jälkeen tunnen suhtautuvani viemiseen aina jotenkin eri tavalla.
Havaitsen, että harjoitukset, joissa viejän ja seuraajan roolia ei ole, ovat vaikeimpia; visestä tulee helposti vuorovetoa. On vaikeaa löytää tanssiin tunnetta, jossa kumpikaan tavallaan ei vie.
Jalkojen ”harottaminen” tanssissa näkyy, ja siihen pitäisi saada keskittyä rauhassa jonkun kaverin kanssa.
Tunnin positiivinen kokemus: jotkut viejät onnistuvat avaamaan minutkin promenadiin melko helpon tuntuisesti.
18.9.2009 / vise, tanssituokio / Lissu
Aluksi treenaamme taas S-askelia eteen ja taakse, sitten lähdemme treenaamaan eri baunsseja foksiin. Huomaan, että tuplabaunssin tekeminen foksissa on aika hankalaa – tuntuu, että tuplabaunssi jotenkin tappaa etenevyyden tanssista.
Lähdemme irroittelemaan lopputunnin ajaksi vapaaseen tanssiin. Ensin foksia, sitten muita tansseja. Tunnista tulee oikein hauska ja piristävä, joskin oikean jalan päkiä ei vielä oikein anna myötä täysipainoiseen tanssimiseen, mutta onneksi nyt tuntuu, että se alkaa jo kestää, venähdys on siis melkein parantunut jo.
Tunnin oivallus: kun foksissa viedään QQ-sivuaskelia, ne pitää lopettaa selkeällä CBM:llä siirryttäessä takaisin hitaaseen askeleeseen. Leean kanssa oivalsimme tämän, ja hänen viennissään tanssimisesta tuli heti tosi selkeää havainnon myötä. Muutenkin seuraajan roolissa olen oivaltanut tällä viikolla tosi paljon vastaliikkeen merkityksestä suljetun otteen tansseissa – jos se puuttuu tai viedään ”väärin”, tulee viennistä epäselvää, mutta jos sitä osaa käyttää luontevasti ja johdonmukaisesti, tulee seuraajan roolista huomattavasti nautittavampaa ja ennen kaikkea helpompaa.
Tänään myös fuskun seuraaminen oli jo helpompaa, kun kuvioarsenaali alkaa pikkuhiljaa helpottua seuraajan kannalta.
En ollut etukäteen aavistanutkaan, kuinka paljon tärkeitä asioita voin oppia omasta viennistäni vaihtamalla rooleja ja tanssimalla toisten viennissä!
23.9.2009 / hidas valssi, valssi / Kati
Teemme alkulämppää foksilla, sitten siirrymme hitaan valssin maailmaan. Kylkien käyttö Katin neuvomana ei tunnu ihan aukeavan. Tuntuu, että jos alan miettiä kylkiä liikaa, se vain sotkee tanssiani. Selkeästi vakioasento ei ole vielä löytynyt, eli edellytyksiä kauniisiin kylkiin ei vielä ole. Ehkäpä kallistukset tulevat ajan mittaan luonnollisemman oloisiksi Harrin selityksen mukaan?
Päivän selkeä oivallus: minun pitää selkeästi tehdä vähemmän ”aksenttia” valssin nousuissa. Nyt nousut karkaavat liian ylös, jolloin polvet ja nilkat suoristuvat lähes lukkosuoriksi. Heti kun vähensin polvien ja nilkkojen nousua ja tein sitä enemmän vartalosta, muuttui liike eteenpäin vievämmäksi ja pehmeämmäksi, ja askelpituus kasvoi luonnollisesti. Eli: lähde riittävän alhaalta, äläkä tee nousua liikaa polvista ja nilkoista. Siis ei suoraan ylös vaan viistoon – juuri se, mistä Harrikin puhui!
Toinen huomionarvoinen seikka: leveät ladut on saatava paljon kapeammiksi varsinkin taaksepäin edetessä!
Nopeaan valssiin siirryttäessä Kati tähdensi käännöksen luonnetta eli vuorovetoisuutta: mies ”menee”, nainen ”menee”. Seuraajana vasemman käännöksen seuraaminen tuntui todella haastavalta, siinä tanssiasento hajosi.
24.9.2009 / hidas valssi, foksi, valssi, fusku / Lissu
Aloitamme hitaalla valssilla, ja Lissu huomaa saman, minkä Kati eilen (ja mistä on aiemminkin huomautettu): nousut tulevat liikaa polvista ja nilkoista! Eli niistä tulee staccatomaisia, ja ne tappavat valssin liikkeen. Yritän syventää alasmenoa ja pehmentää (sekä pienentää) nousua sekä ajattelen sitä enemmän vartalosta, mikä helpottaa kulkua jonkin verran. Mutta tämä on kyllä selkeästi yksi juttu, mihin pitää kiinnittää jatkossakin paljon huomiota.
Foksiin siirryttäessä saan parikseni Lissun, joka tekee heti huomion, että hän tuntee viennissäni liiaksi reiteni. Saan ällistyttävän oivalluksen: en ole sisäistänyt ”haukka”-fiilistä parin kanssa tanssimiseen, vaan tanssin liian ”pystyssä” ja työnnän jalkojani ennen vartaloa. Korjaan tanssiasentoni ja ryhdyn ajattelemaan vartalonliikettä ennen jalkoja. Muutos on dramaattinen, mistä Lissukin kommentoi – konehuoneeseen tulee heti tilaa ja vieminen muuttuu ällistyttävän helpoksi! Tämä oivallus pitää painaa tarkkaan mieleen ja työstää sitä jatkossa enemmän.
Vaihdamme nopeaan valssiin, ja siirrän ajatukseni ylävartalosta ja vartalolla viemisestä siihen. Voilá – valssinkin vieminen muuttuu helpoksi, ja mikä yllättävintä, vasemmista käännöksistä (jotka ovat olleet minulle koko ajan haasteellisempia kuin oikeat) tulee lähes samanlaisia kuin oikeista. Tunne on, että valssin pyörähdykset saavat aivan toisenlaisen energian nyt.
Siirrymme fuskuun ja miehet saavat toimia lopputunnin viejinä. Huomioita: teen oikealla jalalla maneerimaisen ”noston”, mistä pitää oppia pois. Lisäksi avoimissa tansseissa pitää keskittyä partneriin.
25.9.2009 / humppa, bugg / Kati
Ensimmäinen tunti mennään humpantynkää. Tässä huomioina on kaksi tapaa tanssia – vahvemman näköinen, enemmän ”lattiassa” oleva tyyli, jossa tärkeää on ensimmäisen (suoraan eteen otettavan) miehen askeleen rullaus kannalta päkiälle. Toinen tapa, jota voi käyttää tyylittelyyn ja musiikintulkintaan, on ilmavampi, ja siinä kaikki askeleet tulevat päkiöille. Minulla tuntuu olevan liikaa tuota jälkimmäistä, pitää kiinnittää siihenkin huomiota enemmän jatkossa ja tanssia enemmän vahvaa perushumppaa, käyttäen jälkimmäistä tapaa vain tyylittelyyn.
Toinen tunti aloitellaan sitten buggilla. Tässä ei juuri uusia oivalluksia viejänä tullut, mutta seuraajana sitäkin enemmän.
13.10.2009 / humppa, kuviohumppa / Lissu
Seuriksissa on ollut melkein kolmen viikon tauko, kun Anssi on ollut taas koululla ja pitänyt ”tiiviskursseja” vakioista ja soololattareista. Niinpä on mukavaa ottaa kunnon hiet humpantyngällä.
Aluksi palaamme kuitenkin taas asian ytimeen – eli kävelyyn. Päivän isoimmat oivallukset tulevat Lissulta:
- sekä eteen- että taaksepäin kävelyssäpitää muistaa ottaa ”jälkeenjäävä” jalka mukaan eikä antaa sen vain ”tulla” viereen. Eli motoksi voisi tiivistää ”jättöjalka aktiiviseksi”
- taaksepäin kävelyssä pitää muistaa ojentaa jalka taakse lantiosta asti, ettei askel jää vajaaksi
Näillä ohjeilla tuntuu kävely muuttuvan aktiivisemmaksi. Harjoitusta, harjoitusta…
Humpasta käymme läpi perusbaunssit, perinteisen humpan, askel/kuviohumpan ja nilikun. Diagonaaleilla treenaamme suoraa askelta ja spinejä erilaisilla bounsseilla. Ei mitään erityisiä havaintoja, humppaan palaamme varmaan myöhemmin tarkemmin.
14.10.2009 / lajikertaus / Lissu
Tänään kertasimme opittuja lajeja, lähinnä foksia, humppaa, kuviohumppaa, nilikkua ja valssia. Eikä päivää ilman oivallusta: valssissa kakkosaskeleen on oltava iso, jotta valssi etenee, ja tanssisuunnat oikeassa käännöksessä (miehellä) Facing DC (käännöksen alkaessa) – Backing DC (ekan puoliskon jälkeen) ja vasemmassa Facing DW – Backing BW. Näillä ohjeilla valssi alkoi kummasti edetä ja siitä tuli juuri sitä ”lentoa”, jota on kaivattu!
Seuraajana näissä nopeissa tansseissa on edelleen vaikeuksia päästä käännöksiin. Osittain kyse on varmaan tyttöjen ”liian hennosta viennistä”, mutta taatusti myös oman kuunteluni puutteista.
6.11.2009 / tango / Kati
Tänään menimme Katin johdolla suomalaista tangoa, mikä maistui oikein mukavalta ja avasi taas jotain juttuja. Kuviomateriaali, jota kävimme läpi, oli tämä:
- perusaskel SSQQ, QQ-askeleet joko sivulle-yhteen tai ohi
- oikea käännös SSQQ
- vasen käännös SSQQ, molemmissa käännöksissä käännöksen loppu joko sivulle-yhteen tai ohitusaskeleella
- QQ-vientejä vasemmalla ja oikealla kyljellä
- ”tangofiilistely” elävän linjan kautta, vasen sivulle, taivutus
Päivän oivalluksia:
- vasemmassa käännöksessä tee nelosaskeleella lievä CBM -> tanssiin tulee ikään kuin pieni hengitystauko
- ohiaskeltavassa perusaskeleessa tee QQ-askelissa pieni vartalonousu (NFR)
- käännöksissä SSQQ, QQ-askeleet sivulle-yhteen (loivasti taakse/eteen). Muista viedä vahvasti kyljellä QQ-askeleet!
- seuraajana: QQ-askelien jälkeen älä kiiruhda seuraavaan S-askeleeseen, ettei tanssi ala kaatua rytmisesti eteenpäin!
Päivän tango-oivalluksista tärkein oli kuitenkin tämä: tango on ikään kuin sarja pieniä tarinoita, joiden välillä on välimerkkejä. Musiikkia harrastaneena ymmärrän tämän niin, että tangossa on ikään kuin legatokaarilla sidottuja fraaseja, joiden välillä on pieniä hengitystaukoja. Mielikuva varmasti auttaa itseäni jatkossa sekä tanssijana että opettajana!
9.11.2009 / lajikertaus / Kati
Kertasimme lajit videointituntia varten, joka onkin Katin seuraava tunti joulukuussa. Asioita, joita Kati ja Lissu haluavat nähdä videolla:
Valssi: hyvä ryhti, kannatus, loistava tanssiote, 2. askel pitkä ja 3. askel yhteen, käännöksissä sway.
Foksi: letkeys, rauhallisuus, askeleessa pituutta.
Tango: 1. biisi tanssitaan yksin: terävä musiikin osa yhteen, bolero ohi. ”Yön tango”. 2 biisiä parin kanssa, hyvää perustanssia pikemmin kuin hienoja kuvioita!
Fusku: tanssitaan vain parin kanssa, perus- ja tuplajoustot musiikin mukaan, powerin vaihtelut musiikin mukaan.
7.12.2009 / tekniikkakertaus / Lissu
Kertasimme huomisen videointitunnin aiheita, ja kysyin Lissulta palautetta tanssiasennostani ym. joista olen ollut viime aikoina huolissani. Lissun mukaan hän ei näe ongelmia ainakaan niin isoina kuin itse ne kuvittelen, mikä on helpotus.
8.12.2009 / videointitunti 1 / Lissu
Videoimme yksin tanssittavia tanssitehtäviä: fuskun eri baunsseja, peruskävelyä (AS-KEL), tangokävelyä ja humppadiagonaaleja eri tyyleillä. Olen katsonut videot läpi, ja yllättävän hyvältä se oma perusmeneminen näytti! Humppadiagonaalien pivotharjoitteissa huomaan, että hukkaan selkeästi tekniikan edetessäni, eli pivot – pivoting action vuorottelu ei toimi. Tätä pitää treenata jatkossa.
11.12.2009 / videointitunti 2 / Kati
Katin videointitunnilla on aiheena paritanssi, tanssimme valssia, foksia, fuskua ja tangoa viejinä ja seuraajina. Fuskun seuraajaosuus menee selkeästi persiilleen, en pysty näin pitkän tauon jälkeen hahmottamaan taas viejien vientiä oikein ollenkaan ja sekoilen. Muuten tanssi ei näytä kovin pahalta videollakaan.
7.1.2010 / seuratanssivideoiden analyysiä / Lissu
Tällä tunnilla analysoimme toinen toisiamme Lissun videointitehtävissä. Tässä lyhyesti palautteet omasta tanssista:
Alkuvenyttely:
- rintakehä ei näyttäisi olevan enää niin ”edessä” kuin alkusyksystä, parannusta on siis tapahtunut, vaikka selän linjausta pitääkin vielä mietiskellä
As-kel -harjoitus:
- alussa homma oli tosi jäykkää, sitten meno parani kun otin ylävartalon (varsinkin kädet ja lievän vastaliikkeen) mukaan. Menisikö ”jännityksen” piikkiin?
Kävelyt piirissä:
- ihan siistiä, tasaista liikettä, mutta taakse menee jälleen paremmin…
- hiukan oli turhaa joustoa askelissa
- niskan linjausta pitää miettiä, ryhtiä niskan alueelle
- lisää voimaa askellukseen (jalkaterän artikulaatiota etenkin)
Foksi joustot:
- ylävartalo painuu liikkuessa, saattaisi johtua väärästä kompensaatiosta itseä lyhyempien parien kanssa tanssittaessa –> pitäisi muistaa aina lähteä omasta hyvästä perusryhdistä!
Fusku joustot:
- single perusjousto toimii mielestäni yllättävän hyvin!
- tuplajoustossa näkyy hartiajännitystä
Humppaharjoitukset:
- jalat saisivat olla vieläkin ylipäätään lähempänä toisiaan –> harotus pois
- jännitystä vähemmäksi
- pivot-harjoitukset menivät poskelleen
Tango:
- jalat ojentuvat jo melkein
- askeleeseen pitää saada lisää pituutta ja aksenttia
* * *
Omien havaintojen ja muiden palautteiden perusteella kevään 2010 tärkeimmät tavoitteeni voisivat
olla vaikka nämä:
- mieti vielä selän ja niskan linjausta
- ylävartaloon rentoutta ja liikettä, sitä myötä tanssi hengittämään (samaa palautetta
- tuli myös Niinalta baletista)
- lisää voimaa ja uskallusta askeliin, jalkojen ojennus ja ponnistus
- jalkojen harotus pois (vähentynyt jo paljon)
- treenaa pivotkäännöksiä yksin ja parin kanssa
- muista vartalo ennen askelia
8.1.2010 / seuristreeniä / Lissu
Päivän oivalluksia:
- vastaliike (CBM) taakse askeltaessa: ajattele yläkroppaa eteen-ylös! Tällä korjauksella vastaliikkeestä tulee luontevaa
- vasemman käden lapatuki / ryhti: parantaa selän linjausta
- Shoulder Lead – CBMP: koko vartalo kääntyy lantiosta asti, ei vain ylävartalo
21.1.2010 / videopalautteiden miettimistä / Kati
Katin johdolla kävimme syksyn videointitehtävissä tehtyjen yleishavaintojen kimppuun ja lähdimme etsimään oikeaa liikettä muutamassa tanssilajissa. Päivän oivalluksia olivat:
Valssi:
- enemmän rauhaa askeliin, askeleet mieluummin hiukan jäljessä kuin etutahtiin. Vahva kanta-askel ykkösellä ja ehdottomasti sivulle-yhteen 2-3:lla
- sway: ei ala vielä ykkösellä, vaan ykkösestä vahva eteen/taakse suuntautuva askel, ja sway syntyy kuin itsestään vartalon vastaliikkeestä ja noususta
Foksi:
- rentoutta ja eloa selkään tarvitaan Katin mukaan kaikille. Teimme paljon harjoitusta, jossa ensin ”jäykkää” vientiä, sitten rennompaa. Tosin Maikin kanssa teimme havainnon, että siinä ”jäykässäkin” versiossa on ihana rauha ja Maikin mukaan vientini on siinä tyylissä äärimmäisen selkeää…
22.1.2010 / aamupäivätanssit / Kati
Pidimme 2-3 vuosikurssin kansantanssipuolen opettajaopiskelijoiden kanssa kunnon aamupäivätanssit, joissa koetimme soveltaa eilen läpikäymiämme asioita käytäntöön. Suurin osa meikäläisistä toimi viejinä ja KT:t seuraajina.
On hyvä, että välillä pääsemme tanssimaan sellaisten kanssa, joille homma ei ole ihan niin tuttua kuin meille; toisinaan tanssiamme vääristää se, että kaikki tunnilla olevat tietävät, mitä harjoitteita on tehty ja ”mitä voi olla tulossa”. Nyt, kun niin ei ollut, jouduimme keskittymään ekstrapaljon selkeään vientiin ja liikkeeseen. Sain kivaa palautetta valssissa jua fuskussa eräältä KT:laiselta juuri tästä. Aamupäivästä jäi kokonaisuudessaan aivan valtavan positiivinen vaikutelma. Tällaisia saisi arkisen puurtamisen lomassa olla kyllä enemmän.
27.1.2010 / tango / Lissu
Lähdemme taas etsimään suomalaisen tangon sielua ja olemusta. Kävelystähän tässä on taas kerran lähdettävä ja niinpä teemme pariharjoituksia, toisen kävellessä eteen ja taakse ja toisen analysoidessa. Omassa kävelyssäni eteen on edelleen tekemistä, jotta sen saa rennoksi – kävely taakse sen sijaan onnistuu paremmin ja on rennompaa, joskin vastaliike kääntyy edelleen helposti myötäliikkeeksi (se selkä, se selkä!).
Treenaamme oikeaa ja vasenta tangokäännöstä, ja päivän oivalluksiin kuuluu se, että oikean käännöksen käännösmäärät ovat itse asiassa 1/4 – 3/4, ei 1/2 – 1/2, kuten minulle on aiemmin seuratanssikursseilla opetettu. Näillä käännösmäärillä oikeasta käännöksestä tulee totisesti sujuvampaa. Teemme lisäksi ohiaskeltavia käännöksiä ja saamme seuraavan päivän tehtäväksi analysoida Howardin kirjasta kilpatangon vasempien käännösten eroja.
Toinen oivallus on tangon hitaus: QQ-askelten, varsinkin jälkimmäisen, on oltava jopa ylihitaita niin, että ne jäävät hiukan jälkeen musiikista, mikä varmistaa sen, ettei S-askeleeseen tulla liian hätäisesti.
Lisäksi lähdemme tutkimaan suomalaisen tangon nousuja ja laskuja ja huomaamme, että jos mausteeksi haluaa tehdä pientä nousu-laskua, tulisi nousun alkaa vasta toisen S-askeleen lopussa ja kestää ensimmäisen Q-askeleen ja laskeutua sen lopussa. Näillä ohjeilla tangoon saa kivan legatomaisen ”kaaren”.
28.1.2010 / tango ja bileet! / Lissu
Aamulla jatkamme tangon parissa ja analysoimme Howardin kirjasta kuviot Open Reverse Turn, Lady in Line, Closed Finish ja Open Reverse Turn, Lady Outside, Open Finish. Itselleni Howardin kirjan taulukkoesitys aukeaa kyllä hetken miettimisen jälkeen: jälkimmäisessä kuviossa tärkeää on, että mies tanssii ohiaskelluskohdissa voimakkaasti naista kohti (jaloissa voimakas CBMP) ja antaa kehollaan tilaa naiselle askeltaa ohi. Howard ilmaisee tämän kirjassaan tylsähkösti, mutta kuten sanoin, itselleni tuo aukesi ihan hyvin.
Päivän loistava oivallus tulee kurssitoveriltani Päiviltä: seuraajan on otettava askeleet taakse niin, ettei kannalle laskeuduta välittömästi, koska muuten seuraajan keho ”karkaa” viejältä. Kun seuraaja malttaa ottaa askeleet taakse ensin päkiällä ja laskeutua sitkeästi kannalle, pystyy hän tanssimaan viejää vasten eikä karkaa viennistä.
Iltapäivällä jatkamme seuristunnilla kunnon tanssibileillä – tanssimme toistemme kanssa viejinä ja seuraajina eri lajeja. Menetän neitsyyteni cha challe seuraajana opettajamme Lissun viedessä minua ympäri salia kuin heittopussia. Fiilis on aika makea, vaikka stiplailuakin tapahtuu. Tämä on seuratanssia parhaimmillaan! Mokailu on sallittua ja luovuuden lähde.
23.4.2010 / perustanssia / Lissu
Lähdemme kertailemaan perustansseja näytetuntia varten. Aloitamme lämmittelyn humppadiagonaaleista, jonka jälkeen tanssimme humppaa sekä viejänä että seuraajana. Humppa seuraajana on allekirjoittaneelle kyllä yksi haastavimmista seuratansseista!
Tanssimme vielä foksia ja valssia molemmissa rooleissa. Tanssi tuntuu hyvältä ja kehossa on yllättävänkin rauhallinen ja vakaa olo. Saan tunnin loppupuolella positiivisen palautteen Lissulta: hän odotti koko ajan, milloin tanssini ”hajoaa” (kuten kävi syksyllä), mutta sitä ei tapahtunutkaan. Jee!
23.4.2010 / yleistä, tango / Lissu
Jälleen kiva tanssitunti kansantanssin opettajaopiskelijoiden kanssa! Lähdemme jälleen liikkeelle kävelyistä ja toteamme jälleen kerran, miten vaikeaa oikeanlainen kävely on…siirrymme vapaan tanssin kautta tangoon. Perushyvä perustunti, ja on kivaa vaihtelua viedä KT-tyttöjä.
29.4.2010 / itsenäistä harjoittelua
Treenaamme itsenäisesti porukalla mm. näytetunnille tulevaa rumbakoreografiaa, joka aukenee jo hyvin.
4.5.2010 / näytetuntiin valmistautumista, rumba, cha cha, hidas valssi / Lissu
Kertailemme Lissun johdolla sekä rumban, cha chan että hitaan valssin perusteita ja erityisesti rumbakoreografiaa. Cha chassa sovimme Lissun kanssa, että keskitymme suljetun otteen tanssiin – askelia eri suuntiin, vasenta käännöstä, Opening Outia jne. jotta voimme keskittyä oikeaan keholliseen tekemiseen ja lajinomaiseen liikkeeseen.
Lissu arpoo meille myös parin, jonka kanssa rumban parikoreografia treenataan ja esitetään. Oma parini on varsin mieluinen – treenasin tunnilla saman henkilön kanssa koreografiaa jo muutenkin.
5.5.2010 / näytetuntiin valmistautumista, cha cha, fusku, hidas valssi, tango / Kati
Aamusta meillä on taas itsenäistä treeniä. Hyvä harjoitus hyvällä porukkahengellä, ja rumban ryhmäkoreografia alkaa sujua.
Iltapäivästä käymme näytetuntia läpi pitkästä aikaa Katin johdolla. Katin yleiskommenttina on, että koko luokan liike on parantunut keväällä selvästi ja luokka esittää jo varsin hyvää perusliikettä.
Omia havaintojani päivän tanssilajeista:
- cha chassa muista selän liike! Nyt lantio liikkuu jo hyvin, mutta selän liike tahtoo parin kanssa kuoleentua. Cha cha toimii sekä viejänä että seuraajana
- fuskussa sen sijaan itselläni on vielä selviä vaikeuksia toimia seuraajana. Viejänä vien ”mitä vain”, mutta seuraaminen on haasteellista
- hitaassa valssissa swayta saisi olla käännöksissä enemmän. Muuten tämä toimii hyvin sekä viejänä että seuraajana, ja onnistun viemään mm. Natural Spin Turnin, Hesitation Changen ja chasset ihan kelvollisesti. Nousuissa muista, ettet nouse ihan suorille jaloille – enemmän vartalonousua
- tangossa (koko luokan) pitää hillitä ohi-ohi askelissa nousua: nousu vain vartalosta, ei nousta suorille jaloille, ei missään tapauksessa päkiöille eikä 2. askeleen alussa vaan lopussa. (Vartalo)nousun, mikäli sitä haluaa tehdä, täytyy suuntautua voimakkaasti etuviistoon, ei ylös, eikä nousu ole edes pakollinen, vaan ainoastaan suomalaisen tangon lisämauste
[…] Suomalaiset seuratanssit September 2009 3 […]