Uutta verta kentälle

IMG_0304Noin vuosi sitten sain puhelun Suomen Seuratanssiliitto SUSEL ry:n puheenjohtajalta Matti Mustajärveltä.  Matti esitteli itsensä ja kysyi, lähtisinkö mukaan kouluttajaksi uusimuotoiseen seuratanssin ohjaajakoulutukseen, jota SUSEL:issa oltiin järjestämässä.  Innostuin asiasta heti ja otin haasteen vastaan.  Matti kysyi, haluaisinko suositella tehtävään itselleni työpariksi toista kouluttajaa – eikä ehdotusta tarvinnut kauaa miettiä: Tanssinopettaja AMK Heini Ahtiainen, koulutoverini OAMK:n ajoilta ja tanssinopettajakollegani, Kouvolan lahja tanssinopetuksen kentälle.  Heini innostui projektista myös heti, ja näin lähdimme koostamaan uutta ohjaajakoulutusta, yhteistyössä SUSEL:in kanssa, mutta kuitenkin niin, että koulutuksen varsinainen toteuttaminen jäi meidän vastuullemme ja vapaudeksemme.

Ja niin meitä kokoontui 6.-7.6.2015 Tampereen Tesomalle, tanssiseura Hurmion saleille parikymmentä uutta, innokasta koulutettavaa plus tietty me kouluttajat.  Koulutusjunamme on puksuttanut nyt yhdeksän kuukauden ajan, keskimäärin viikonloppu per kuukausi.  Kuluvana viikonloppuna pidettiin Kouvolassa perusohjaajavaiheen viimeinen P5-koulutusviikonloppu sekä lopputentit.  Eli minulla on siis nyt ilo ilmoittaa, että meillä on, hyvät ihmiset, 11 uutta seuratanssin perusohjaajaa innokkaina astumassa opetuskentälle. Ja ihania persoonia aivan jokainen!

Uusimuotoinen seuratanssin ohjaajakoulutus rakentuu seuraavasti:

  • kolme viikonloppua Eskari-koulutusta (E1-E3). Lähiopetuksen kokonaistuntimäärä on 40,5 h
  • eskarilta edetään perusohjaajakoulutukseen, jota on viisi viikonloppua (P1-P5).  Lähiopetuksen kokonaistuntimäärä tässä vaiheessa on 67,5 h. Eskarin ja perusohjaajavaiheen suoritettuaan on oikeutettu käyttämään seuratanssin perusohjaaja -nimitystä
  • perusohjaajavaiheen käytyään oppilas suorittaa kaksi vapaavalintaista jatkokoulutusmoduulia, kumpikin kaksi koulutusviikonloppua. Lähiopetuksen kokonaistuntimäärä tässä vaiheessa on 54 h
  • lähiopetuksen lisäksi koulutusviikonloppujen välissä kehitetään omaa tanssitaitoa, mahdollisuuksien mukaan molemmissa rooleissa, ja tehdään kurssiviikonloppuina jaettuja etätehtäviä
  • kaikki koulutukset (Eskari E1-E3, Perusohjaaja P1-P5, Jatkokoulutus 1-4) käytyään oppilas pätevöityy seuratanssiohjaajaksi

Paljon kirjaimia ja numeroita.  Jos jaksoit lukea tänne asti ja mietit, mistä oikein on kyse ja voisiko tämä olla kenties sinulle, niin luehan vielä eteenpäin.

Yhdeksän kuukauden mittainen matka aivan ihanan porukan kanssa. Yhteensä kahdeksan tanssintäyteistä, hikistä, tuskaista, pohtivaa, ihania oivalluksia tuottavaa viikonloppua.  Ryhmässä on ollut mukana vähemmän ja enemmän paritanssia harrastaneita, mutta kaikki on alusta asti tuotu samalle viivalle, ja taustasta riippumatta aivan jokainen on joutunut – ei, vaan päässyt – nöyrtymään ja toteamaan, että loistavakaan tanssijuus ei suinkaan automaattisesti takaa  loistavaa opettajuutta.  Yhdeksän kuukauden aikana on kehitetty omaa tanssia (ja sitä koulutukseen on sisällyttävä paljon), opeteltu oman tekemisen sanoittamista (yllättävän vaikea asia loistavillekin tanssijoille!), ideoitu ja harjoiteltu opetusryhmittelyitä, tanssittu 14 lajin peruskuvioita sekä viejänä että seuraajana, opeteltu alusta lähtien myös opettamaan niitä, puhuttu musiikista sekä teorian että käytännön kautta, huollettu kehoa, treenattu lähtölaskuja niin paljon, että niistä on kuulemma tehty T-paitojakin (”viis-kuus-ja-lähtee-nyt”, vai mitä, kurssilaiset?), puhuttu vakuutuksista, Gramexista, omasta musiikkikirjastosta, haastavista oppijoista ja mitä vielä?

Ai niin – ja naurettu. Itsellemme lähinnä. Ja paljon.  Nauru on kuulemma terveellistä, niin että tervetuloa mukaan nauramaan!

Itselleni nämä viikonloput ovat luonnollisesti tarjonneet täysin erilaisen ikkunan tanssinopetuksen maailmaan. Olen ikään kuin joutunut/päässyt nousemaan pohdinnoissani yhtä metatasoa ylemmäksi, tanssinopetuksen ”nextille levelille”. Kuinka ohjata toisia opettamaan?  Kuinka pitää tanssitunteja kurssilaisille niin, että he sekä saavat omaan kehoonsa uutta tarpeellista oppia että oppivat katsomaan asioita tanssinohjaajan näkökulmasta?  Lienee tarpeetonta sanoa, että tehtävä on ollut haastava, mutta samalla aivan äärimmäisen mielenkiintoinen.

Tunnustaa täytyy, että monina koulutusviikonloppuina takki on ollut sunnuntai-iltana kotiin palattua aivan totaalisen tyhjä. Teppo Tyhjänen -olo on ollut siis vahvasti läsnä.  Silti juuri nämä viikonloput ovat olleet loppujen lopuksi niitä voimaannuttavia läsnäolon hetkiä, ja viimeistään viikonloppua seuraavana maanantaina puolenpäivän aikaan on alkanut vähän kuin odotella kuukauden päästä odottavaa seuraavaa koulutusviikonloppua!

Jos siis nyt kiinnostuit asiasta ja mielesi palaa päästä noin vuoden mittaiselle matkalle itseesi, tanssijuuteesi, kenties orastavaan opettajuuteesi, kehoosi – ja ihan vaan törkeän hyvien tyyppien kanssa harrastamaan viikonloppu per kuukausi -tahdilla – niin kerron sinulle ilouutisen: 2016-2017 Seuratanssin ohjaajakoulutukseen ilmoittautuminen on käynnissä tässä osoitteessa.  Ilmoittautumisaikaa ekaan eskariviikonloppuun on 1.4.2016 asti, joten pistähän töpinäksi!  Tervetuloa kaikki uudet, ihanat tanssiin rakastuneet ihmiset Heinin ja Jyrkin hellään huomaan!  Me leivomme teistä koulutusviikonlopuissa itsensä ja tanssinsa tuntevia, luottavaisia ja päättäväisiä tanssinohjaajia.

Ja viimeisenä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä: tässä uudet seuratanssin perusohjaajat, olkaa hyvät.  Ja onnea teille kaikille mussukoille vielä kerran!

perusohjaajat2016
Kuvassa vasemmalta oikealle: Meeri Kangasmäki, Tiina Väisänen, Arto Väisänen, Sari Heikkilä, Kati Laine-Rissanen, Henna Rusi, (etualalla kouluttajat Jyrki Keisala ja Heini Ahtiainen), Heli Broberg, Reima Reinvall, Outi Hostikka, Piia Hyttinen ja Kalevi Hyttinen.

P.S. Erityiskiitos kuuluu SUSEL:in koulutussihteeri Henna Rusille, joka jaksoi oman ohjaajaopiskelunsa ohessa hoitaa koko yhdeksän kuukauden ajan kaikki koulutusten käytännön järjestelyt.  Harvoin on on missään yhteistyö ollut niin saumattoman helppoa kuin Hennan kanssa.

P.P.S.  Vaikka näyttääkin siltä, että yhdeksässä kuukaudessa allekirjoittaneelta eivät ole vaihtuneet paita eivätkä housut, on niitä silti pesty ahkerasti välillä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s