Takaisin kotiin

Viimeinen päivämme Kuubassa; lento takaisin Suomeen lähtee maanantaita vasten aamuyöllä.

Havanna on ollut hämmentävä sekoitus loistetta ja rappiota.  Kaupungissa voi olla vieri vieressä upeita siirtomaatyylisiä casoja ja luhistumaisillaan olevia hökkeleitä.  Uudet länsimaiset autot, Ladat ja vaihtelevankuntoiset amerikanraudat kulkevat hämmästyttävän sulassa sovussa näennäisen kaoottisessa liikenteessä.  Peltikolareita en kahden viikon aikana nähnyt ainuttakaan.

Liikenneruuhkat Havannassa ovat kieltämättä komeita.
Liikenneruuhkat Havannassa ovat kieltämättä komeita.

Sosialismista puhutaan ääneen vain valtiollisen television tylsänoloisissa puhuvien päiden keskusteluissa, mutta se näkyy silti kaikkialla: seiniin kirjoitetuissa iskulauseissa, lähikaupan seinällä möllöttävässä Raoul Castron muotokuvassa, rahanvaihtopisteen seinällä komeilevassa ”sankarimme imperialistien vankina” –kuvakollaasissa.

"Vallankumous on luontoa vahvempi voima." - Fidel Castro
”Vallankumous on luontoa vahvempi voima.” – Fidel Castro

Täällä ihmisillä näyttää päivisin olevan paljon aikaa vain istuksia tai maleksia kaduilla, ja ihmiset kaduilla ovat hyvin pukeutuneita, iloisia, ystävällisiä ja äänekkäitä.  Turistina kanssakäyminen heidän kanssaan ei silti ole luontevaa, sillä lähes kaikki näyttävät olevan tavalla tai toisella turistin pesoja vailla.  Eikä tietenkään mikään ihme, ottaen huomioon kansan tulotason.

Patsaita ja istuskelijoita Vanhassa Havannassa riittää.
Patsaita ja istuskelijoita Vanhassa Havannassa riittää.

Onneksi sain tanssia, jutella ja vierailla edes yhden aidon kuubalaistuttavuuden kauniissa kodissa.  Luultavasti koimme matkamme aikana muutenkin normituristia enemmän Kuubaa.

Vanhat mummot ovat söpöjä.
Vanhat mummot ovat söpöjä.

Tanssin opettamista Kuubassa tuskin paljonkaan mietitään, analysoidaan tai kehitetään  Olisin kaivannut tunneille muutamaa asiaa, jotka olisivat tukeneet erilaisia tanssioppijoita.  Jo pieni liitutaulu, johon kuvioiden nimet olisi kirjoitettu sitä mukaa kuin ne opetellaan, olisi auttanut minua suuresti.  Salsan opetus on vahvan opettajakesksistä ja nojautuu lähinnä liikkeen visuaaliseen ja kinesteettiseen kopiointiin, mikä ei tunnetusti ole kaikille oppijoille tehokkain mahdollinen oppimistyyli.

Toisaalta kuubalaisilta opettajiltamme saimme evääksi aivan loistavan, arvokkaan kiteytyksen, johon kaikki tanssin opettaminen (miksei elämäkin!) tiivistyy ja jota aion todellakin käyttää myös Suomessa:

  1. Smile!
  2. Relax!
  3. Enjoy!

Kiitos Kuuba tästä ristiriitaisesta, mutta arvokkaasta ja ainutlaatuisesta elämyksestä.  Kiitos opettajamme. Kiitos Maria!

Väsyneet, mutta hiukan ruskettuneet OAMK:laiset taas Helsinki-Vantaalla.  Tästä matka jatkuu kotoiseen räntäsateeseen.
Väsyneet, mutta hiukan ruskettuneet OAMK:laiset taas Helsinki-Vantaalla. Tästä matka jatkuu kotoiseen räntäsateeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s