Somaattinen koskettaminen tanssiopetuksessa

”Somaattinen koskettaminen” kuulostaa taikuudelta – ja sitä se itse asiassa onkin. Tanssinopettaja voi käyttää somaattista koskettamista herkistämään oppilaan sensomotorista järjestelmää tietyssä kehonosassa. Pienellä, kevyellä oikea-aikaisella kosketuksella voi saada ihmeitä aikaiseksi. Kosketusta voi käyttää ainakin kolmella tapaa:

  1. opettaja painaa kevyesti oppilaan kehossa jotain kohtaa (vaikka sivulta lantiota), kun haluaa oppilaan ”väistävän” kosketusta ja liikuttavan kyseistä kehonosaa painalluksen suuntaan;
  2. opettaja asettaa kämmenensä jotain kehonosaa vasten ja pyytää oppilasta tanssimaan kehollaan ”kosketusta vastaan”; tai
  3. opettaja sivelee kämmenillään vaikkapa oppilaan selästä eri suuntiin, kun hän haluaa oppilaan pidentävän ko. kehonosaa liikkeen suuntiin (esim. lattareissa paljon tarvittavan ristilateraalisen liikkeen vahvistaminen selän alueella)

MuKolla viime viikolla alkaneen lattareiden jatkokurssin kahdella ensimmäisellä tunnilla olemme tanssineet Rumbaa, ja olen halunnut keskittyä oppilaiden kanssa oikea-aikaiseen ja -suuntaiseen lantiokiertoon. Usein vielä verrattain kokemattomien tanssijoiden ongelmana Rumbassa on lantion ”lumpsauttaminen väärinpäin” eli lantion työntäminen askeleen kanssa samalle puolen, kun lajinomaisessa liikkeessä lantion rotaation on oltava sellainen, että lantio viipyy pitkään ikään kuin ”toisella puolella” kuin mihin askel ja painonsiirto ovat edenneet.

Olen käyttänyt molemmilla kerroilla somaattista koskettamista siten, että olen auttanut oppilaita kohdan 1 mukaisesti painamalla kevyesti lantiota sivulta tanssin tahtiin suoliluun harjuista, kun olen halunnut lantion liikkuvan ko. hetkellä tiettyyn suuntaan.  Tulokset varsinkin eilen olivat suorastaan hämmästyttävät: useat oppilaat löysivät oikean lantionkierron, tai jos olivat sen jo löytäneet, kierto vahvistui hyvin kevyellä kosketuksella voimakkaasti.  Lisäksi seurauksena oli, että kun toinen parista alkoi tehdä oikeaa lantionkiertoa, liike siirtyi suljetun kineettisen ketjun kautta oppilaan selkään, ja suljetun tanssiotteen välityksellä parin selkään ja sieltä taas lantioon. Tulos: tunnin lopussa melkein puolet kurssin miehistä olivat löytäneet lattarilantionsa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s