Tanssinopetuksen eettinen työkalupakkini

Tanssija on jatkanut tällä viikolla ahkerasti kesäopintojaan kakkos- ja kolmosvuoden pedagogisiin opintoihin kuuluvilla kirjoitelmilla.  Tällä kerralla piti pohtia oman opettajuuden eettisiä perusteita ja suureksi onneksenne (heh), hyvät lukijani, päätin jakaa ajatukseni kanssanne:

* * *

Martikaisen kirjassaan Inhimillinen tekijä. Opettaja eettisenä ajattelijana ja toimijana esittelemässä tutkimuksessa selvitettiin kyselylomakkeella muun muassa tutkimukseen osallistuneiden 457 peruskoulun opettajan eettisiä periaatteita.  Näiden periaatteiden kirjo oli varsin laaja, ja kymmenen eniten painottunutta periaatetta olivat suosituimmuusjärjestyksessä

 1. Kasvatusvastuu
 2. Yksilön kunnioittaminen
 3. Huolenpito
 4. Rehellisyys
 5. Suvaitsevaisuus
 6. Yhteisvastuu
 7. Normien ylläpito
 8. Rajojen asettaminen
 9. Tarpeenmukaisuus
 10. Neuvottelu

On selvää, että koska minusta tulee lähinnä täysi-ikäisten oppilaiden vapaa-ajan harrastuksen opettaja, omat eettiset periaatteeni ja niiden keskinäinen järjestys ovat tästä listasta varsin poikkeavat.  Tällä hetkellä pidän omaa eettisten periaatteiden kokoelmaani seuraavanlaisena (en pysty ainakaan tällä hetkellä asettamaan niitä minkäänlaiseen tärkeysjärjestykseen):

 • Asiantuntijuus: tanssinopettajana tulen olemaan oman alani asiantuntija ja minulla tulee olla kaikki tarpeellinen ammatillinen tietämys ja osaaminen sekä pyrkimys toimia oman ja kollegoideni asiantuntijuuden mukaisesti.
 • Tasa-arvo, tasapuolisuus ja tarpeenmukaisuus: työssäni pyrin noudattamaan tasa-arvon ja tasapuolisuuden periaatteita  mutta niin, että pyrin opettamaan myös, milloin mahdollista, tarpeenmukaisesti – jakaen opetusresurssejani enemmän niille, jotka niitä eniten tarvitsevat sekä toisaalta niille, jotka niistä eniten hyötyvät.
 • Rehellisyys ja perusteltavuus: pyrin olemaan kaikessa palautteessani rehellinen.  Lisäksi pyrin opettaessani perustelemaan asioita sekä kehollisesti, tiedollisesti että tanssietiketin kannalta.
 • Rohkaiseminen: tanssi on kehollisena (taiteen)lajina varsin haastava ja vaatii usein oppilailta oman mukavuusalueensa ulkopuolelle heittäytymistä ja luovuuden ja itseilmaisun hakemista.  Opettajana koen, että minulla on tähän toimintaan rohkaisemisessa ja kannustamisessa tärkeä rooli.
 • Intuitiivisuus: olen itse varsin intuitiivinen (mutta myös analyyttinen) ajattelija ja koen runsaan intuition käytön opetustilanteissa itselleni hyvin luonteenomaiseksi tyyliksi.
 • Suvaitsevaisuus ja yksilön kunnioittaminen: oma ihmiskäsitykseni on ehdottoman humanistinen ja opettajana koen, että minulla voi myös tanssitunnilla olla erityisen tärkeä rooli suvaitsevaisuuskasvattajana.  Seuratanssikulttuuri sisältää muutamia itselleni vastenmielisiä uskomuksia ja ennakkoluuloja, joista tahdon opettajana taistella irti.  Haluan antaa tilaa yksilöllisyydelle ja välittää toisen kunnioittamisen ja arvostuksen periaatteita.
 • Inhimillisyys ja kasvatusvastuu: tanssinopetus on myös mitä suurimmassa määrin kasvattamista ihmisyyteen, sosiaalisuuteen ja luonnolliseen lähelläoloon ja fyysisyyteen.  Ihmisyyteen kuuluu monimutkaisuus ja ihmisenä olemisen perusaineksia ovat ilot, surut, vahvuudet ja heikkoudet.  Haluan tanssinopettajana välittää oppilailleni ymmärrystä siitä, että vahvuuksien kautta löydämme itsekunnioituksen ja heikkouksien kautta nöyryyden.

Mitäpä olette mieltä – tulisitteko sellaisen opettajan tanssitunneille, joka kaikessa opetuksessaan, mutta myös kaikessa inhimillisessä vajavaisuudessaan, pyrkisi mahdollisuuksiensa mukaan käyttämään ylläolevaa eettistä työkalupakkia?

One thought on “Tanssinopetuksen eettinen työkalupakkini

 1. Ei tuohon juuri keksi lisättävää tai poistettavaa, hyviä arvoja ja pyrkimyksiä. Eli kyllä, osallistuisin tunneillesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s