Ydintuki – tarpeellinen työkalu kaikkeen liikkumiseen

Tanssija katseli eilen paremman tekemisen puutteessa MM-jalkapalloa – Englannin jäyhien ja jotenkin kömpelöiden ja hitaan oloisten titaanien ja ketterän Algerian pelaamista.  Algerian joukkueessa katseeni kiinnittyi erityisellä mielenkiinnolla Karim Zianiin.

Se, mikä huomioni kiinnitti, oli miten loistavan helposti, ketterästi ja vaivattomasti pienikokoinen Ziani liikkui koko ajan tasapainopisteensä päällä.  Näki, että mies on sisäistänyt liikkumisessaan ydintuen käsitteen ja keskeisen merkityksen.  Ylävartalo pysyi ryhdikkään suorana eikä kaatuillut mihinkään suuntaan, ja vahvan ydintuen seurauksena mies vaihteli äkisti suuntaansa, pysähteli ja kiihdytteli vaivattoman oloisesti ja piti välillä Englannin puolustajia aivan pilkkanaan.  Huomasin, että Zianin liikkeestä tuli mieleen loistavasti tasapainossa liikkuva, ydintukensa tiedostava tanssija!

* * *

Mikä ihmeen ydintuki?

Lyhyesti ilmaistuna kyseessä on keskivartalon alueella sijaitseva, Pilates-termein ”power houseksi” nimetty lihaskokonaisuus, jonka katon muodostaa pallea, lattian lantionpohjan lihakset, julkisivun syvä poikittainen vatsalihas ja vinot vatsalihakset, takasivun erector spinaehen kuuluvat lihakset ja johon kineettisen ketjun kautta (lantionpohjan lihasten välityksellä) vaikuttavat lisäksi lonkkanivelen aukikiertäjät sekä lonkan adduktorit.

Ydintuen löytäminen, tiedostaminen ja aktiivinen käyttäminen stabiloi alarankaamme ja mahdollistaa kaikki vartalon ja alaraajojen lihasten hallitut suuret liikkeet.  Ei siis mikään vähäpätöinen asia.  Itsellänikin ydintuki on ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vasta löytymässä ja joskus tahtoo tanssiessa vieläkin jäädä aktivoimatta.  Mutta muutaman kerran keväällä  huomasin, että on se siellä ”pinnassa” valmiina astumaan esiin nopeastakin kutsusta – onnistuin kevätliukkailla näet pahoillakin keleillä olemaan kaatumatta.

Ydintuki liittyy ihan kaikkeen liikkumiseemme – ja on aivan keskeinen kehollinen asia tanssissa.  Sen puuttumisen huomaa tanssijassa valitettavan helposti.  Suosittelen siis kaikille tanssijoille, jotka haluavat tähdätä helpompaan, vahvempaan ja hallitumpaan liikkumiseen, kahta lajia: pilates-harjoitteita ja balettia.  Ne ovat ydintuen kannalta parhaita tietämiäni harjoitusmuotoja!

Advertisement

7 thoughts on “Ydintuki – tarpeellinen työkalu kaikkeen liikkumiseen

  1. Ihmisen painonjakauksellinen keskipiste. Kiinalaisten Dantian, japanilaisten tanden. Taistelulajeissa sanotaan (ainkin niisä, jotka ei keskity lähinnä näyttävyyteen ja kilpailuun), että pitäkää painopiste alhaalla, parantaa tasaipainossa pysymistä, kun vastustaja yrittää horjuttaa tai lähteä viemään kaatoihin ja heittoihin.

    Terveisin random-Henkka.

    Jos jatkat kirjoittelua kehonkäytöstä, niin luen jatkossakin =)

  2. Kiitos kommenteistasi, Henkka – ja aion toki jatkossakin pohtia myös kehonkäyttöä, sillä se on kaiken tanssin(kin) jykevä perusta!

  3. Olen itse pohtinut että minkähän verran ratsastustaustallani on tekemistä sen kanssa, että oma tasapaino suhteessa toisen liikkeen seuraamiseen on suht helppoa. Ratsastuksessa tarvitaan juuri em. syviä lihaksia, jos ne eivät ole aktiivisena, saatat hyvinkin pian jäädä kyydistä.

  4. Miia, lajeilla on useitakin selkeitä yhteyksiä. Itse jonkin verran ratsastusta (lähinnä kouluratsastusta) harrastaneena havaitsen lukuisia yhtäläisyyksiä, mm. painopisteen hallinta ja lantion asennon suhde siihen, hevosen vs. tanssiparin ”vieminen” mahdollisimman kevein ottein, syvien lihasten hallinta.
    – Jyrki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s