Mitä on seuratanssi?

Tällä viikolla olemme sukeltaneet Lissun kanssa seuratanssin didaktiikassa kerrassaan syviin ja osittain kylmiinkin vesiin.  Ensimmäinen pohtimamme kysymys on blogipostauksen otsikon mukainen – yksinkertaisen kuuloinen mutta yllättävän monitahoinen, kun sitä syventyy miettimään.  Usealla kurssitoverillani on kokemuksia siitä, että kun kertoo opiskelevansa seuratanssin opettajaksi niin ensimmäinen kysymys, joka läsähtää silmille, on: ”mitä se seuratanssi oikein on?”.

Wikipediasta löytyy hakusanalla ”seuratanssi” tällä hetkellä yhteensä 8 riviä tekstiä.  Mielestäni tämä ei riitä, vaan tarvitaan hiukan lisätyötä, jotta termin pystyisi määrittelemään monipuolisemmin ja kattavammin.  Niinpä lähdimme pohtimaan ryhmissä omia määritelmiämme seuratanssille.  Tässä oman ryhmäni (ei suinkaan täydellinen) määritelmä, johon päädyimme parinkymmenen minuutin pohdinnalla:

Seuratanssi eli sosiaalitanssi on sosiaalisesta syystä ja/tai sosiaalisessa kontekstissa tanssittavaa yksin-, pari- tai ryhmätanssia, johon luonteenomaisena kuuluvat vapaa vienti selkein viejä-seuraajasuhtein (useimmiten mies vie) sekä vapaa askellus.  Siihen kuuluu lukuisia eri tanssilajeja, joita on myös mahdollisuus luovasti sekoittaa keskenään.

Suomalaisen seuratanssin tärkeimpiä areenoita ovat tanssilavat ja niihin liittyvä lavatanssikulttuuri ja -etiketti ovat olennainen osa seuratanssia ilmiönä.  Muita tärkeitä sosiaalitanssin areenoita ovat erilaiset mm. salsaan, kansantanssiin ja swingtansseihin kuuluvat tanssitapahtumat kuten jamit, bileet ja iltamat.

Suomalainen seuratanssikulttuuri keskittyy paritanssiin, jossa nimenomaan parin kanssa ja parille tanssiminen on korostunut – mutta kaikki paritanssi ei kuitenkaan ole seuratanssia (vrt. kilpatanssi).

Seuratanssissa musiikkisidonnaisuus on melko voimakasta ja seuratanssimusiikki onkin olennainen osa tanssikulttuuria.

Kuten sanoin, määritelmä ei suinkaan ole täydellinen ja kaipaa tarkennuksia.  Muilta ryhmiltä tuli loistavia ehdotuksia, ja ehkäpä saamme niistä koostettua yhteisen määritelmän, jota voisimme tarjota vaikka Wikipediaan.  Lissu lämpeni idealle, joten saanette nähdä työmme tulokset piakkoin.  Pysykää kanavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s