Mitä on suomalainen tango?

Olen jo pitkään ihmetellyt suomalaisen lavatangon opetuksen valtavaa kirjoa ja ”häilyvyyttä” – siinä missä englantilaisessa eli kilpatangossa on vakioidut askeleet ja kuviot, suomalaisessa vastineessa erilaisia opetettavia perusaskelluksia ja kuvioita on pilvin pimein, ja jokaisella opettajalla on oikeastaan omansa.  Opetuskenttä on vaikuttanut varsin sekavalta.

Tänään törmäsin tähän tanssi.net-palvelimen tekstiin, enkä ihmettele enää.  Kaikki kiteytyy oikeastaan tähän tekstilainaukseen:

* * *

”1980-luvulla tangon ympärille kehittyi volyymiltaan huomattava liiketoiminta. Lähtökohtana oli suomalaisten omaperäinen tangomusiikki, mutta tanssi kytkeytyi siihen erottamattomasti musiikin keskeisenä käyttötapana. Se, että tango todellisuudessa tanssittiin foksina, oli markkinoinnin kannalta vähemmän hohdokasta, joten mainoksissa suomalainen tango esiteltiin myös tanssilajiksi. Kukaan ei tiennyt, mitä se tarkasti ottaen tarkoitti, mutta harva rohkeni myöntää tietämättömyyttään, joten mainos meni täydestä.

Eroa foksin ja tangon välille ruvettiin tavoittelemaan myös käytännössä, mutta kun sitä ei mistään lähteistä löytynyt, eri tahoilla syntyi keskenään varsin erilaisia tarjokkaita suomalaiseksi tangoksi. Erikoistuneimmat muodot ovat etääntyneet niin paljon alkuperäisestä foksista, että niitä voitaisiin pitää itsenäisinä tansseina, vaikka niiden ja foksin välillä onkin käytännössä jatkumo välimuotoja. Vaikka osa muunnoksista vähitellen karsiutunee, suomalainen tango on ainakin tällä hetkellä pikemminkin melko heterogeeninen kokoelma erilaisia yksilöllisiä tanssitapoja kuin selkeästi määriteltävä yhtenäinen tanssilaji.

Suomalainen tango tanssina on siis melko uusi ilmiö ja oikeastaan vasta kehittymässä. Jos halutaan olla tarkkoja, kysymys ei edelleenkään ole puhtaasta tangosta sillä samoja variaatioita sovelletaan myös mm. hitaaseen foksiin, rumbaan ja triolimusiikkiin.”

* * *

Tavallaan tämän oivaltaminen on helpotus – koska kyseessä ei ole edes opetuskentässä mitenkään vakioitu tanssi, vaan pikemminkin lähinnä kokoelma sekalaisia, muista tansseista lainattuja käytäntöjä, voin tanssijana hylätä vakioinnin ”kahleet” ja keskittyä ainakin suomalaista tangoa tanssiessani musiikin ilmentämiseen melko vapailla kuvioilla.  Ehkä tämäkin tieto lieventää tangokauhuani!

One thought on “Mitä on suomalainen tango?

  1. jepjep! kaavoihin tai kahleihin jumiutua ei kiva tanssissa kuin tanssissa, mielestäni. sitä sanois musiikin tulkinnaksi. antaa vaan kehon ajautua soinnun aaltoihin ja uppoutua kokonaisuuteen, tunnelmaan. perusaskelten rikkomiseen. kunhan liike ei pysähdy vaikka pari ei liikkuisikaan tanssilattialla vaan paikalla olisi. ja pitää paikkaansa, että suomalainen tangomusiikki on omaperäinen. ehkä kielen takia. ulkomaalaisena kyllä jo melko heti huomasin joidenkin suomennettujen laulujen kohdalla se että suomeksi se kuulostaa paljon pehmeämmältä kuin alkuperäiskielellä. esimerkiksi vaikka Jealosy, tai Hernando¨s Hideaway.. sama juttu esim Plogmanin muutamassa biisissä. mun korville Kesätyttö ruotsin kielellä svengaa asteen verran paremmin kuin suomeksi..

    Lange

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s